Gut metagenomic and short chain fatty acids signature in hypertension: a cross-sectional study


Por: Calderón-Pérez L, Gosalbes MJ, Yuste S, Valls RM, Pedret A, Llauradó E, Jimenez-Hernandez N, Artacho A, Pla-Pagà L, Companys J, Ludwig I, Romero MP, Rubió L and Solà R

Publicada: 15 abr 2020 Ahead of Print: 15 abr 2020
Categoría: Multidisciplinary

Resumen:
Hypertension is an independent and preventable risk factor for the development of cardiovascular diseases, however, little is known about the impact of gut microbiota composition in its development. We carried out comprehensive gut microbiota analysis and targeted metabolomics in a cross-sectional study of 29 non-treated hypertensive (HT) and 32 normotensive (NT) subjects. We determined fecal microbiota composition by 16S rRNA gene sequencing and bacterial functions by metagenomic analysis. The microbial metabolites analysed were short chain fatty acids (SCFA) both in plasma and feces, and trimethylamine N-oxide (TMAO) in plasma. The overall bacterial composition and diversity of bacterial community in the two groups were not significantly different. However, Ruminococcaceae NK4A214, Ruminococcaceae_UCG-010, Christensenellaceae_R-7, Faecalibacterium prausnitzii and Roseburia hominis were found to be significantly enriched in NT group, whereas, Bacteroides coprocola, Bacteroides plebeius and genera of Lachnospiraceae were increased in HT patients. We found a positive correlation between the HT-associated species and systolic and diastolic blood pressure after adjusted for measured confounders. SCFA showed antagonistic results in plasma and feces, detecting in HT subjects significant higher levels in feces and lower levels in plasma, which could indicate a less efficient SCFA absorption. Overall, our results present a disease classifier based on microbiota and bacterial metabolites to discriminate HT individuals from NT controls in a first disease grade prior to drug treatment.

Filiaciones:
Calderón-Pérez L:
 Eurecat, Centre Tecnològic de Catalunya, Unitat de Nutrició i Salut, Reus, Spain

 Universitat Rovira i Virgili, Facultat de Medicina i Ciències de la Salut, Functional Nutrition, Oxidation, and Cardiovascular Diseases Group (NFOC-Salut), C/Sant Llorenç 21, 43201, Reus, Spain

:
 Fundación para el Fomento de la Investigación Sanitaria y Biomédica, Valencia, Spain

 CIBER en Epidemiología y Salud Pública (CIBEResp), Madrid, Spain

Yuste S:
 Food Technology Department, XaRTA-TPV, Agrotecnio Center, Escola Tècnica Superior d'Enginyeria Agrària, University of Lleida, Avda/Alcalde Rovira Roure 191, 25198, Lleida, Catalonia, Spain

Valls RM:
 Eurecat, Centre Tecnològic de Catalunya, Unitat de Nutrició i Salut, Reus, Spain.

 Universitat Rovira i Virgili, Facultat de Medicina i Ciències de la Salut, Functional Nutrition, Oxidation, and Cardiovascular Diseases Group (NFOC-Salut), C/Sant Llorenç 21, 43201, Reus, Spain.

Pedret A:
 Eurecat, Centre Tecnològic de Catalunya, Unitat de Nutrició i Salut, Reus, Spain

 Universitat Rovira i Virgili, Facultat de Medicina i Ciències de la Salut, Functional Nutrition, Oxidation, and Cardiovascular Diseases Group (NFOC-Salut), C/Sant Llorenç 21, 43201, Reus, Spain

Llauradó E:
 Universitat Rovira i Virgili, Facultat de Medicina i Ciències de la Salut, Functional Nutrition, Oxidation, and Cardiovascular Diseases Group (NFOC-Salut), C/Sant Llorenç 21, 43201, Reus, Spain

:
 Fundación para el Fomento de la Investigación Sanitaria y Biomédica, Valencia, Spain

 CIBER en Epidemiología y Salud Pública (CIBEResp), Madrid, Spain

:
 Fundación para el Fomento de la Investigación Sanitaria y Biomédica, Valencia, Spain

 CIBER en Epidemiología y Salud Pública (CIBEResp), Madrid, Spain

Pla-Pagà L:
 Eurecat, Centre Tecnològic de Catalunya, Unitat de Nutrició i Salut, Reus, Spain

 Universitat Rovira i Virgili, Facultat de Medicina i Ciències de la Salut, Functional Nutrition, Oxidation, and Cardiovascular Diseases Group (NFOC-Salut), C/Sant Llorenç 21, 43201, Reus, Spain

Companys J:
 Eurecat, Centre Tecnològic de Catalunya, Unitat de Nutrició i Salut, Reus, Spain

 Universitat Rovira i Virgili, Facultat de Medicina i Ciències de la Salut, Functional Nutrition, Oxidation, and Cardiovascular Diseases Group (NFOC-Salut), C/Sant Llorenç 21, 43201, Reus, Spain

Ludwig I:
 Eurecat, Centre Tecnològic de Catalunya, Unitat de Nutrició i Salut, Reus, Spain

Romero MP:
 Food Technology Department, XaRTA-TPV, Agrotecnio Center, Escola Tècnica Superior d'Enginyeria Agrària, University of Lleida, Avda/Alcalde Rovira Roure 191, 25198, Lleida, Catalonia, Spain

Rubió L:
 Food Technology Department, XaRTA-TPV, Agrotecnio Center, Escola Tècnica Superior d'Enginyeria Agrària, University of Lleida, Avda/Alcalde Rovira Roure 191, 25198, Lleida, Catalonia, Spain.

Solà R:
 Eurecat, Centre Tecnològic de Catalunya, Unitat de Nutrició i Salut, Reus, Spain

 Universitat Rovira i Virgili, Facultat de Medicina i Ciències de la Salut, Functional Nutrition, Oxidation, and Cardiovascular Diseases Group (NFOC-Salut), C/Sant Llorenç 21, 43201, Reus, Spain

 Hospital Universitari Sant Joan de Reus, Reus, Spain
ISSN: 20452322





SCIENTIFIC REPORTS
Editorial
NATURE PUBLISHING GROUP, MACMILLAN BUILDING, 4 CRINAN ST, LONDON N1 9XW, ENGLAND, Reino Unido
Tipo de documento: Article
Volumen: 10 Número: 1
Páginas: 6436-6436
WOS Id: 000540487200002
ID de PubMed: 32296109
imagen Green Published, gold

FULL TEXT

imagen Published Version CC BY 4.0

MÉTRICAS