Valorization of Persimmon and Blueberry Byproducts to Obtain Functional Powders: In Vitro Digestion and Fermentation by Gut Microbiota


Por: Bas-Bellver C, Andrés C, Seguí L, Barrera C, Jiménez-Hernández N, Artacho A, Betoret N and Gosalbes MJ

Publicada: 29 jul 2020 Ahead of Print: 20 jul 2020
Resumen:
Globalization of fruit and vegetable markets generates overproduction, surpluses, and potentially valuable residues. The valorization of these byproducts constitutes a challenge, to ensure sustainability and reintroduce them into the food chain. This work focuses on blueberry and persimmon residues, rich in polyphenols and carotenoids, to obtain powders with high added value to be used as ingredients in food formulation. These powders have been characterized, and the changes in the bioactive compounds in in vitro gastrointestinal digestion have been evaluated. The results indicated that the type of residue, the drying process, as well as the content and type of fiber determine the release of antioxidants during digestion. In vitro colonic fermentations were also performed, and it was observed that the characteristics of digested powders had an effect on the composition of the growing microbial community. Thus, carotenoids and anthocyanins maintain an interplay with microbiota that could be beneficial for human health.

Filiaciones:
Bas-Bellver C:
 Instituto Universitario de Ingenieri´a de Alimentos para el Desarrollo (IIAD), Universitat Politècnica de València, Camí de Vera s/n, 46022 Valencia, Spain

Andrés C:
 Instituto Universitario de Ingenieri´a de Alimentos para el Desarrollo (IIAD), Universitat Politècnica de València, Camí de Vera s/n, 46022 Valencia, Spain

Seguí L:
 Instituto Universitario de Ingenieri´a de Alimentos para el Desarrollo (IIAD), Universitat Politècnica de València, Camí de Vera s/n, 46022 Valencia, Spain

Barrera C:
 Instituto Universitario de Ingenieri´a de Alimentos para el Desarrollo (IIAD), Universitat Politècnica de València, Camí de Vera s/n, 46022 Valencia, Spain

:
 Unitat Mixta d'Investigació en Genòmica i Salut, Fundació per al Foment de la Investigació Sanitària i Biomèdica de la Comunitat Valenciana (FISABIO-Salut Pública)/Institut de Biologia Integrativa de Sistemes, Universitat de València, 46010 València, Spain

 CIBER en Epidemiologi´a y Salud Pública, 28029 Madrid, Spain

:
 Unitat Mixta d'Investigació en Genòmica i Salut, Fundació per al Foment de la Investigació Sanitària i Biomèdica de la Comunitat Valenciana (FISABIO-Salut Pública)/Institut de Biologia Integrativa de Sistemes, Universitat de València, 46010 València, Spain

Betoret N:
 Instituto Universitario de Ingenieri´a de Alimentos para el Desarrollo (IIAD), Universitat Politècnica de València, Camí de Vera s/n, 46022 Valencia, Spain

:
 Unitat Mixta d'Investigació en Genòmica i Salut, Fundació per al Foment de la Investigació Sanitària i Biomèdica de la Comunitat Valenciana (FISABIO-Salut Pública)/Institut de Biologia Integrativa de Sistemes, Universitat de València, 46010 València, Spain

 CIBER en Epidemiologi´a y Salud Pública, 28029 Madrid, Spain
ISSN: 00218561





JOURNAL OF AGRICULTURAL AND FOOD CHEMISTRY
Editorial
American Chemical Society, 1155 16TH ST, NW, WASHINGTON, DC 20036 USA, Estados Unidos America
Tipo de documento: Article
Volumen: 68 Número: 30
Páginas: 8080-8090
WOS Id: 000557855900026
ID de PubMed: 32633956
imagen Green Published

MÉTRICAS