Spent Coffee Grounds Extract, Rich in Mannooligosaccharides, Promotes a Healthier Gut Microbial Community in a Dose-Dependent Manner


Por: Pérez-Burillo S, Pastoriza S, Fernández-Arteaga A, Luzón G, Jiménez-Hernández N, D'Auria G, Francino MP and Rufián-Henares JÁ

Publicada: 6 mar 2019
Resumen:
Coffee is one of the most consumed beverages around the world, and as a consequence, spent coffee grounds are a massively produced residue that is causing environmental problems. Reusing them is a major focus of interest presently. We extracted mannooligosaccharides (MOS) from spent coffee grounds and submitted them to an in vitro fermentation with human feces. Results obtained suggest that MOS are able to exert a prebiotic effect on gut microbiota by stimulating the growth of some beneficial genera, such as Barnesiella, Odoribacter, Coprococcus, Butyricicoccus, Intestinimonas, Pseudoflavonifractor, and Veillonella. Moreover, short-chain fatty acids (SCFA) production also increased in a dose-dependent manner. However, we observed that 5-(hydroxymethyl)furfural, furfural, and polyphenols (which are either produced or released from the spent coffee grounds matrix during hydrolysis) could have an inhibitory effect on other beneficial genera, such as Faecalibacterium, Ruminococcus, Blautia, Butyricimonas, Dialister, Collinsella, and Anaerostipes, which could negatively affect the prebiotic activity of MOS.

Filiaciones:
Pérez-Burillo S:
 Departamento de Nutrición y Bromatología, Instituto de Nutrición y Tecnología de los Alimentos, Centro de Investigación Biomédica , Universidad de Granada , 18100 Granada , Spain

Pastoriza S:
 Departamento de Nutrición y Bromatología, Instituto de Nutrición y Tecnología de los Alimentos, Centro de Investigación Biomédica , Universidad de Granada , 18100 Granada , Spain

Fernández-Arteaga A:
 Departamento de Ingeniería Química, Facultad de Ciencias , Universidad de Granada , 18071 Granada , Spain

Luzón G:
 Departamento de Ingeniería Química, Facultad de Ciencias , Universidad de Granada , 18071 Granada , Spain

:
 Unitat Mixta d'Investigació en Genòmica i Salut, Fundació per al Foment de la Investigació Sanitària i Biomèdica de la Comunitat Valenciana (FISABIO-Salut Pública)/Institut de Biologia Integrativa de Sistemes , Universitat de València , 46020 València , Spain

:
 Unitat Mixta d'Investigació en Genòmica i Salut, Fundació per al Foment de la Investigació Sanitària i Biomèdica de la Comunitat Valenciana (FISABIO-Salut Pública)/Institut de Biologia Integrativa de Sistemes , Universitat de València , 46020 València , Spain

:
 Unitat Mixta d'Investigació en Genòmica i Salut, Fundació per al Foment de la Investigació Sanitària i Biomèdica de la Comunitat Valenciana (FISABIO-Salut Pública)/Institut de Biologia Integrativa de Sistemes , Universitat de València , 46020 València , Spain

 CIBER en Epidemiología y Salud Pública , 28029 Madrid , Spain

Rufián-Henares JÁ:
 Departamento de Nutrición y Bromatología, Instituto de Nutrición y Tecnología de los Alimentos, Centro de Investigación Biomédica , Universidad de Granada , 18100 Granada , Spain

 Instituto de Investigación Biosanitaria ibs. Granada , Universidad de Granada , 18100 Granada , Spain
ISSN: 00218561





JOURNAL OF AGRICULTURAL AND FOOD CHEMISTRY
Editorial
American Chemical Society, 1155 16TH ST, NW, WASHINGTON, DC 20036 USA, Estados Unidos America
Tipo de documento: Article
Volumen: 67 Número: 9
Páginas: 2500-2509
WOS Id: 000460996800009
ID de PubMed: 30724071

MÉTRICAS