Spent Coffee Grounds Extract, Rich in Mannooligosaccharides, Promotes a Healthier Gut Microbial Community in a Dose-Dependent Manner
Por:
Pérez-Burillo S, Pastoriza S, Fernández-Arteaga A, Luzón G, Jiménez-Hernández N, D'Auria G, Francino MP and Rufián-Henares JÁ
Publicada:
6 mar 2019
Resumen:
Coffee is one of the most consumed beverages around the world, and as a consequence, spent coffee grounds are a massively produced residue that is causing environmental problems. Reusing them is a major focus of interest presently. We extracted mannooligosaccharides (MOS) from spent coffee grounds and submitted them to an in vitro fermentation with human feces. Results obtained suggest that MOS are able to exert a prebiotic effect on gut microbiota by stimulating the growth of some beneficial genera, such as Barnesiella, Odoribacter, Coprococcus, Butyricicoccus, Intestinimonas, Pseudoflavonifractor, and Veillonella. Moreover, short-chain fatty acids (SCFA) production also increased in a dose-dependent manner. However, we observed that 5-(hydroxymethyl)furfural, furfural, and polyphenols (which are either produced or released from the spent coffee grounds matrix during hydrolysis) could have an inhibitory effect on other beneficial genera, such as Faecalibacterium, Ruminococcus, Blautia, Butyricimonas, Dialister, Collinsella, and Anaerostipes, which could negatively affect the prebiotic activity of MOS.
Filiaciones:
Pérez-Burillo S:
Departamento de Nutrición y Bromatología, Instituto de Nutrición y Tecnología de los Alimentos, Centro de Investigación Biomédica , Universidad de Granada , 18100 Granada , Spain
Pastoriza S:
Departamento de Nutrición y Bromatología, Instituto de Nutrición y Tecnología de los Alimentos, Centro de Investigación Biomédica , Universidad de Granada , 18100 Granada , Spain
Fernández-Arteaga A:
Departamento de Ingeniería Química, Facultad de Ciencias , Universidad de Granada , 18071 Granada , Spain
Luzón G:
Departamento de Ingeniería Química, Facultad de Ciencias , Universidad de Granada , 18071 Granada , Spain
:
Unitat Mixta d'Investigació en Genòmica i Salut, Fundació per al Foment de la Investigació Sanitària i Biomèdica de la Comunitat Valenciana (FISABIO-Salut Pública)/Institut de Biologia Integrativa de Sistemes , Universitat de València , 46020 València , Spain
:
Unitat Mixta d'Investigació en Genòmica i Salut, Fundació per al Foment de la Investigació Sanitària i Biomèdica de la Comunitat Valenciana (FISABIO-Salut Pública)/Institut de Biologia Integrativa de Sistemes , Universitat de València , 46020 València , Spain
:
Unitat Mixta d'Investigació en Genòmica i Salut, Fundació per al Foment de la Investigació Sanitària i Biomèdica de la Comunitat Valenciana (FISABIO-Salut Pública)/Institut de Biologia Integrativa de Sistemes , Universitat de València , 46020 València , Spain
CIBER en Epidemiología y Salud Pública , 28029 Madrid , Spain
Rufián-Henares JÁ:
Departamento de Nutrición y Bromatología, Instituto de Nutrición y Tecnología de los Alimentos, Centro de Investigación Biomédica , Universidad de Granada , 18100 Granada , Spain
Instituto de Investigación Biosanitaria ibs. Granada , Universidad de Granada , 18100 Granada , Spain
|