Effect of Food Thermal Processing on the Composition of the Gut Microbiota


Por: Pérez-Burillo S, Pastoriza S, Jiménez-Hernández N, D'Auria G, Francino MP and Rufián-Henares JA

Publicada: 31 oct 2018 Ahead of Print: 22 oct 2018
Resumen:
Cooking modifies food composition due to chemical reactions. Additionally, food composition shapes the human gut microbiota. Thus, the objective of this research was to unravel the effect of different food cooking methods on the structure and functionality of the gut microbiota. Common culinary techniques were applied to five foods, which were submitted to in vitro digestion-fermentation. Furosine, 5-(hydroxymethyl)furfural, and furfural were used as Maillard reaction indicators to control the heat treatment. Short-chain fatty acids production was quantified as indicator of healthy metabolic output. Gut microbial community structure was analyzed through 16S rRNA. Both food composition and cooking methods modified the microbiota composition and released short-chain fatty acids. In general, intense cooking technologies (roasting and grilling) increased the abundance of beneficial bacteria like Ruminococcus spp. or Bifidobacterium spp. compared to milder treatments (boiling). However, for some foods (banana or bread), intense cooking decreased the levels of healthy bacteria.

Filiaciones:
Pérez-Burillo S:
 Departamento de Nutrición y Bromatología, Instituto de Nutrición y Tecnología de los Alimentos, Centro de Investigación Biomédica , Universidad de Granada , 18071 Granada , Spain

Pastoriza S:
 Departamento de Nutrición y Bromatología, Instituto de Nutrición y Tecnología de los Alimentos, Centro de Investigación Biomédica , Universidad de Granada , 18071 Granada , Spain

:
 Unitat Mixta d'Investigació en Genòmica i Salut, Fundació per al Foment de la Investigació Sanitària i Biomèdica de la Comunitat Valenciana (FISABIO-Salut Pública)/Institut de Biologia Integrativa de Sistemes , Universitat de València , 46010 València , Spain

:
 Unitat Mixta d'Investigació en Genòmica i Salut, Fundació per al Foment de la Investigació Sanitària i Biomèdica de la Comunitat Valenciana (FISABIO-Salut Pública)/Institut de Biologia Integrativa de Sistemes , Universitat de València , 46010 València , Spain

:
 Unitat Mixta d'Investigació en Genòmica i Salut, Fundació per al Foment de la Investigació Sanitària i Biomèdica de la Comunitat Valenciana (FISABIO-Salut Pública)/Institut de Biologia Integrativa de Sistemes , Universitat de València , 46010 València , Spain

 CIBER en Epidemiología y Salud Pública , 28029 Madrid , Spain

Rufián-Henares JA:
 Departamento de Nutrición y Bromatología, Instituto de Nutrición y Tecnología de los Alimentos, Centro de Investigación Biomédica , Universidad de Granada , 18071 Granada , Spain

 ibs.GRANADA, Instituto de Investigación Biosanitaria , Universidad de Granada , 18071 Granada , Spain
ISSN: 00218561





JOURNAL OF AGRICULTURAL AND FOOD CHEMISTRY
Editorial
American Chemical Society, 1155 16TH ST, NW, WASHINGTON, DC 20036 USA, Estados Unidos America
Tipo de documento: Article
Volumen: 66 Número: 43
Páginas: 11500-11509
WOS Id: 000449239400036
ID de PubMed: 30346155

MÉTRICAS