Fruit and Vegetable Consumption is Inversely Associated with Plasma Saturated Fatty Acids at Baseline in Predimed Plus Trial
Por:
Domínguez-López I, Marhuenda-Muñoz M, Tresserra-Rimbau A, Hernáez Á, Moreno JJ, Martínez-González MÁ, Salas-Salvadó J, Corella D, Fitó M, Martínez JA, Alonso-Gómez ÁM, Wärnberg J, Vioque J, Romaguera D, López-Miranda J, Bernal-Lopez MR, Lapetra J, Serra-Majem JL, Bueno-Cavanillas A, Tur JA, Martín-Sánchez V, Pintó X, Delgado-Rodríguez M, Matía-Martín P, Vidal J, Vázquez C, Daimiel L, Serra-Mir M, Vázquez-Ruiz Z, Nishi SK, Sorli JV, Castañer O, Abete I, Luna JV, Carabaño-Moral R, Asencio A, Prohens L, Garcia-Rios A, Casas R, Gomez-Perez AM, Santos-Lozano JM, Razquin C, Martínez MÁ, Saiz C, Robledo-Pastor V, Zulet MA, Salaverria I, Eguaras S, Babio N, Malcampo M, Ros E, Estruch R, López-Sabater MC and Lamuela-Raventós RM
Publicada:
1 sep 2021
Ahead of Print:
1 jul 2021
Resumen:
Scope Plasma fatty acids (FAs) are associated with the development of cardiovascular diseases and metabolic syndrome. The aim of our study is to assess the relationship between fruit and vegetable (F&V) consumption and plasma FAs and their subtypes. Methods and Results Plasma FAs are assessed in a cross-sectional analysis of a subsample of 240 subjects from the PREDIMED-Plus study. Participants are categorized into four groups of fruit, vegetable, and fat intake according to the food frequency questionnaire. Plasma FA analysis is performed using gas chromatography. Associations between FAs and F&V consumption are adjusted for age, sex, physical activity, body mass index (BMI), total energy intake, and alcohol consumption. Plasma saturated FAs are lower in groups with high F&V consumption (-1.20 mg cL(-1) [95% CI: [-2.22, -0.18], p-value = 0.021), especially when fat intake is high (-1.74 mg cL(-1) [95% CI: [-3.41, -0.06], p-value = 0.042). Total FAs and n-6 polyunsaturated FAs tend to be lower in high consumers of F&V only in the high-fat intake groups. Conclusions F&V consumption is associated with lower plasma saturated FAs when fat intake is high. These findings suggest that F&V consumption may have different associations with plasma FAs depending on their subtype and on the extent of fat intake.
Filiaciones:
Domínguez-López I:
Department of Nutrition, Food Science and Gastronomy, School of Pharmacy and Food Sciences and XIA, Institute of Nutrition and Food Safety (INSA-UB), University of Barcelona, Santa Coloma de Gramenet, 08921, Spain
Marhuenda-Muñoz M:
Department of Nutrition, Food Science and Gastronomy, School of Pharmacy and Food Sciences and XIA, Institute of Nutrition and Food Safety (INSA-UB), University of Barcelona, Santa Coloma de Gramenet, 08921, Spain
Centro de Investigación Biomédica en Red Fisiopatología de la Obesidad y la Nutrición (CIBEROBN), Instituto de Salud Carlos III, Madrid, Spain
Tresserra-Rimbau A:
Department of Nutrition, Food Science and Gastronomy, School of Pharmacy and Food Sciences and XIA, Institute of Nutrition and Food Safety (INSA-UB), University of Barcelona, Santa Coloma de Gramenet, 08921, Spain
Centro de Investigación Biomédica en Red Fisiopatología de la Obesidad y la Nutrición (CIBEROBN), Instituto de Salud Carlos III, Madrid, Spain
Hernáez Á:
Centro de Investigación Biomédica en Red Fisiopatología de la Obesidad y la Nutrición (CIBEROBN), Instituto de Salud Carlos III, Madrid, Spain
Centre for Fertility and Health, Norwegian Institute of Public Health, Oslo, Norway
Blanquerna School of Health Sciences, Universitat Ramon Llull, Barcelona, Spain
Moreno JJ:
Department of Nutrition, Food Science and Gastronomy, School of Pharmacy and Food Sciences and XIA, Institute of Nutrition and Food Safety (INSA-UB), University of Barcelona, Santa Coloma de Gramenet, 08921, Spain
Centro de Investigación Biomédica en Red Fisiopatología de la Obesidad y la Nutrición (CIBEROBN), Instituto de Salud Carlos III, Madrid, Spain
Martínez-González MÁ:
Centro de Investigación Biomédica en Red Fisiopatología de la Obesidad y la Nutrición (CIBEROBN), Instituto de Salud Carlos III, Madrid, Spain
Department of Preventive Medicine and Public Health, IDISNA, University of Navarra, Pamplona, Spain
Department of Nutrition, Harvard T.H. Chan School of Public Health, Boston, MA, USA
Salas-Salvadó J:
Centro de Investigación Biomédica en Red Fisiopatología de la Obesidad y la Nutrición (CIBEROBN), Instituto de Salud Carlos III, Madrid, Spain
Departament de Bioquímica i Biotecnologia, Unitat de Nutrició, Universitat Rovira i Virgili, Reus, Spain
Nutrition Unit, University Hospital of Sant Joan de Reus, Reus, Spain
Institut d'Investigació Sanitària Pere Virgili (IISPV), Reus, Spain
:
Centro de Investigación Biomédica en Red Fisiopatología de la Obesidad y la Nutrición (CIBEROBN), Instituto de Salud Carlos III, Madrid, Spain
Department of Preventive Medicine, University of Valencia, Valencia, Spain
Fitó M:
Centro de Investigación Biomédica en Red Fisiopatología de la Obesidad y la Nutrición (CIBEROBN), Instituto de Salud Carlos III, Madrid, Spain
Unit of Cardiovascular Risk and Nutrition, Institut Hospital del Mar de Investigaciones Médicas Municipal d`Investigació Médica (IMIM), Barcelona, Spain
Martínez JA:
Centro de Investigación Biomédica en Red Fisiopatología de la Obesidad y la Nutrición (CIBEROBN), Instituto de Salud Carlos III, Madrid, Spain
Department of Nutrition, Food Sciences, and Physiology, Center for Nutrition Research, University of Navarra, Pamplona, Spain
Nutritional Control of the Epigenome Group, IMDEA Food, CEI UAM + CSIC, Madrid, Spain
Alonso-Gómez ÁM:
Centro de Investigación Biomédica en Red Fisiopatología de la Obesidad y la Nutrición (CIBEROBN), Instituto de Salud Carlos III, Madrid, Spain
Cardiovascular, Respiratory and Metabolic Area, Bioaraba Health Research Institute, Vitoria-Gasteiz, Spain
Osakidetza Basque Health Service, Araba University Hospital, University of the Basque Country UPV/EHU, Vitoria-Gasteiz, Spain
Wärnberg J:
Centro de Investigación Biomédica en Red Fisiopatología de la Obesidad y la Nutrición (CIBEROBN), Instituto de Salud Carlos III, Madrid, Spain
Department of Nursing, Institute of Biomedical Research in Malaga (IBIMA), University of Málaga, Málaga, Spain
Vioque J:
CIBER de Epidemiología y Salud Pública (CIBERESP), Instituto de Salud Carlos III, Madrid, Spain
Instituto de Investigación Sanitaria y Biomédica de Alicante (ISABIAL-UMH), Alicante, Spain
Romaguera D:
Centro de Investigación Biomédica en Red Fisiopatología de la Obesidad y la Nutrición (CIBEROBN), Instituto de Salud Carlos III, Madrid, Spain
Health Research Institute of the Balearic Islands (IdISBa), Palma de Mallorca, Spain
López-Miranda J:
Centro de Investigación Biomédica en Red Fisiopatología de la Obesidad y la Nutrición (CIBEROBN), Instituto de Salud Carlos III, Madrid, Spain
Department of Internal Medicine, Maimonides Biomedical Research Institute of Cordoba (IMIBIC), Reina Sofia University Hospital, University of Cordoba, Cordoba, Spain
Bernal-Lopez MR:
Centro de Investigación Biomédica en Red Fisiopatología de la Obesidad y la Nutrición (CIBEROBN), Instituto de Salud Carlos III, Madrid, Spain
Department of Internal Medicine, Instituto de Investigación Biomédica de Malaga (IBIMA), Regional University Hospital of Malaga
Lapetra J:
Centro de Investigación Biomédica en Red Fisiopatología de la Obesidad y la Nutrición (CIBEROBN), Instituto de Salud Carlos III, Madrid, Spain
Department of Family Medicine, Research Unit, Distrito Sanitario Atención Primaria Sevilla, Sevilla, Spain
Serra-Majem JL:
Centro de Investigación Biomédica en Red Fisiopatología de la Obesidad y la Nutrición (CIBEROBN), Instituto de Salud Carlos III, Madrid, Spain
Research Institute of Biomedical and Health Sciences (IUIBS), Canarian Health Service, Las Palmas de Gran Canaria, University of Las Palmas de Gran Canaria & Centro Hospitalario Universitario Insular Materno Infantil (CHUIMI), Spain
Bueno-Cavanillas A:
Instituto de Investigación Sanitaria y Biomédica de Alicante (ISABIAL-UMH), Alicante, Spain
Department of Preventive Medicine and Public Health, University of Granada, Granada, Spain
Tur JA:
Centro de Investigación Biomédica en Red Fisiopatología de la Obesidad y la Nutrición (CIBEROBN), Instituto de Salud Carlos III, Madrid, Spain
Research Group on Community Nutrition & Oxidative Stress, University of Balearic Islands-IUNICS, and IDISBA, Palma de Mallorca, Spain
Martín-Sánchez V:
Nutritional Control of the Epigenome Group, IMDEA Food, CEI UAM + CSIC, Madrid, Spain
Institute of Biomedicine (IBIOMED), University of León, León, Spain
Pintó X:
Centro de Investigación Biomédica en Red Fisiopatología de la Obesidad y la Nutrición (CIBEROBN), Instituto de Salud Carlos III, Madrid, Spain
Lipids and Vascular Risk Unit, Internal Medicine, Hospitalet de Llobregat, Hospital Universitario de Bellvitge, Barcelona, Spain
Delgado-Rodríguez M:
Nutritional Control of the Epigenome Group, IMDEA Food, CEI UAM + CSIC, Madrid, Spain
Division of Preventive Medicine, Faculty of Medicine, University of Jaén, Jaén, Spain
Matía-Martín P:
Department of Endocrinology and Nutrition, Instituto de Investigación Sanitaria Hospital Clínico San Carlos (IdISSC), Madrid, Spain
Vidal J:
CIBER Diabetes y Enfermedades Metabólicas (CIBERDEM), Instituto de Salud Carlos III (ISCIII), Madrid, Spain
Department of Endocrinology, Institut d'Investigacions Biomédiques August Pi Sunyer (IDIBAPS), Hospital Clinic, University of Barcelona, Barcelona, Spain
Vázquez C:
Centro de Investigación Biomédica en Red Fisiopatología de la Obesidad y la Nutrición (CIBEROBN), Instituto de Salud Carlos III, Madrid, Spain
Department of Endocrinology and Nutrition, Hospital Fundación Jimenez Díaz, Instituto de Investigaciones Biomédicas IISFJD, University Autonoma, Madrid, Spain
Daimiel L:
Nutritional Control of the Epigenome Group, IMDEA Food, CEI UAM + CSIC, Madrid, Spain
Serra-Mir M:
Lipid Clinic, Endocrinology and Nutrition Service, Institut d'Investigacions Biomèdiques August Pi Sunyer (IDIBAPS), Hospital Clínic, Barcelona, Spain
Vázquez-Ruiz Z:
Centro de Investigación Biomédica en Red Fisiopatología de la Obesidad y la Nutrición (CIBEROBN), Instituto de Salud Carlos III, Madrid, Spain
Department of Preventive Medicine and Public Health, IDISNA, University of Navarra, Pamplona, Spain
Nishi SK:
Centro de Investigación Biomédica en Red Fisiopatología de la Obesidad y la Nutrición (CIBEROBN), Instituto de Salud Carlos III, Madrid, Spain
Departament de Bioquímica i Biotecnologia, Unitat de Nutrició, Universitat Rovira i Virgili, Reus, Spain
Nutrition Unit, University Hospital of Sant Joan de Reus, Reus, Spain
Institut d'Investigació Sanitària Pere Virgili (IISPV), Reus, Spain
Sorli JV:
Centro de Investigación Biomédica en Red Fisiopatología de la Obesidad y la Nutrición (CIBEROBN), Instituto de Salud Carlos III, Madrid, Spain
Department of Preventive Medicine, University of Valencia, Valencia, Spain
Castañer O:
Centro de Investigación Biomédica en Red Fisiopatología de la Obesidad y la Nutrición (CIBEROBN), Instituto de Salud Carlos III, Madrid, Spain
Unit of Cardiovascular Risk and Nutrition, Institut Hospital del Mar de Investigaciones Médicas Municipal d`Investigació Médica (IMIM), Barcelona, Spain
Abete I:
Centro de Investigación Biomédica en Red Fisiopatología de la Obesidad y la Nutrición (CIBEROBN), Instituto de Salud Carlos III, Madrid, Spain
Department of Nutrition, Food Sciences, and Physiology, Center for Nutrition Research, University of Navarra, Pamplona, Spain
Nutritional Control of the Epigenome Group, IMDEA Food, CEI UAM + CSIC, Madrid, Spain
Luna JV:
Cardiovascular, Respiratory and Metabolic Area, Bioaraba Health Research Institute, Vitoria-Gasteiz, Spain
Osakidetza Basque Health Service, Araba University Hospital, University of the Basque Country UPV/EHU, Vitoria-Gasteiz, Spain
Carabaño-Moral R:
Distrito de Atención Primaria Costa del Sol, Servicio Andaluz de Salud, Unidad de Gestión Clínica Arroyo de la Miel, Benalmádena, Spain
:
Centro Atención Primaria de Mutxamel de FISABIO, Alicante, Spain
Prohens L:
Health Research Institute of the Balearic Islands (IdISBa), Palma de Mallorca, Spain
Garcia-Rios A:
Centro de Investigación Biomédica en Red Fisiopatología de la Obesidad y la Nutrición (CIBEROBN), Instituto de Salud Carlos III, Madrid, Spain
Department of Internal Medicine, Maimonides Biomedical Research Institute of Cordoba (IMIBIC), Reina Sofia University Hospital, University of Cordoba, Cordoba, Spain
Casas R:
Centro de Investigación Biomédica en Red Fisiopatología de la Obesidad y la Nutrición (CIBEROBN), Instituto de Salud Carlos III, Madrid, Spain
Internal Medicine Department, Institut d'Investigacions Biomèdiques August Pi Sunyer (IDIBAPS), Hospital Clinic, University of Barcelona, Barcelona, Spain
Gomez-Perez AM:
Department of Internal Medicine, Instituto de Investigación Biomédica de Malaga (IBIMA), Regional University Hospital of Malaga
Santos-Lozano JM:
Centro de Investigación Biomédica en Red Fisiopatología de la Obesidad y la Nutrición (CIBEROBN), Instituto de Salud Carlos III, Madrid, Spain
Department of Family Medicine, Research Unit, Distrito Sanitario Atención Primaria Sevilla, Sevilla, Spain
Razquin C:
Centro de Investigación Biomédica en Red Fisiopatología de la Obesidad y la Nutrición (CIBEROBN), Instituto de Salud Carlos III, Madrid, Spain
Department of Preventive Medicine and Public Health, IDISNA, University of Navarra, Pamplona, Spain
Martínez MÁ:
Departament de Bioquímica i Biotecnologia, Unitat de Nutrició, Universitat Rovira i Virgili, Reus, Spain
Nutrition Unit, University Hospital of Sant Joan de Reus, Reus, Spain
Institut d'Investigació Sanitària Pere Virgili (IISPV), Reus, Spain
Saiz C:
Centro de Investigación Biomédica en Red Fisiopatología de la Obesidad y la Nutrición (CIBEROBN), Instituto de Salud Carlos III, Madrid, Spain
Department of Preventive Medicine, University of Valencia, Valencia, Spain
Robledo-Pastor V:
Atenció Primària Barcelona Ciutat, Institut Català de la Salut (ICS), Barcelona, Spain
Zulet MA:
Centro de Investigación Biomédica en Red Fisiopatología de la Obesidad y la Nutrición (CIBEROBN), Instituto de Salud Carlos III, Madrid, Spain
Department of Nutrition, Food Sciences, and Physiology, Center for Nutrition Research, University of Navarra, Pamplona, Spain
Nutritional Control of the Epigenome Group, IMDEA Food, CEI UAM + CSIC, Madrid, Spain
Salaverria I:
Cardiovascular, Respiratory and Metabolic Area, Bioaraba Health Research Institute, Vitoria-Gasteiz, Spain
Eguaras S:
Department of Preventive Medicine and Public Health, IDISNA, University of Navarra, Pamplona, Spain
Primary Care Services, Servicio Navarro de Salud (Osasunbidea), Pamplona, Spain
Babio N:
Centro de Investigación Biomédica en Red Fisiopatología de la Obesidad y la Nutrición (CIBEROBN), Instituto de Salud Carlos III, Madrid, Spain
Departament de Bioquímica i Biotecnologia, Unitat de Nutrició, Universitat Rovira i Virgili, Reus, Spain
Nutrition Unit, University Hospital of Sant Joan de Reus, Reus, Spain
Institut d'Investigació Sanitària Pere Virgili (IISPV), Reus, Spain
Malcampo M:
Unit of Cardiovascular Risk and Nutrition, Institut Hospital del Mar de Investigaciones Médicas Municipal d`Investigació Médica (IMIM), Barcelona, Spain
Ros E:
Centro de Investigación Biomédica en Red Fisiopatología de la Obesidad y la Nutrición (CIBEROBN), Instituto de Salud Carlos III, Madrid, Spain
Lipid Clinic, Endocrinology and Nutrition Service, Institut d'Investigacions Biomèdiques August Pi Sunyer (IDIBAPS), Hospital Clínic, Barcelona, Spain
Estruch R:
Centro de Investigación Biomédica en Red Fisiopatología de la Obesidad y la Nutrición (CIBEROBN), Instituto de Salud Carlos III, Madrid, Spain
Internal Medicine Department, Institut d'Investigacions Biomèdiques August Pi Sunyer (IDIBAPS), Hospital Clinic, University of Barcelona, Barcelona, Spain
López-Sabater MC:
Department of Nutrition, Food Science and Gastronomy, School of Pharmacy and Food Sciences and XIA, Institute of Nutrition and Food Safety (INSA-UB), University of Barcelona, Santa Coloma de Gramenet, 08921, Spain
Centro de Investigación Biomédica en Red Fisiopatología de la Obesidad y la Nutrición (CIBEROBN), Instituto de Salud Carlos III, Madrid, Spain
Lamuela-Raventós RM:
Department of Nutrition, Food Science and Gastronomy, School of Pharmacy and Food Sciences and XIA, Institute of Nutrition and Food Safety (INSA-UB), University of Barcelona, Santa Coloma de Gramenet, 08921, Spain
Centro de Investigación Biomédica en Red Fisiopatología de la Obesidad y la Nutrición (CIBEROBN), Instituto de Salud Carlos III, Madrid, Spain
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