Fruit and Vegetable Consumption is Inversely Associated with Plasma Saturated Fatty Acids at Baseline in Predimed Plus Trial


Por: Domínguez-López I, Marhuenda-Muñoz M, Tresserra-Rimbau A, Hernáez Á, Moreno JJ, Martínez-González MÁ, Salas-Salvadó J, Corella D, Fitó M, Martínez JA, Alonso-Gómez ÁM, Wärnberg J, Vioque J, Romaguera D, López-Miranda J, Bernal-Lopez MR, Lapetra J, Serra-Majem JL, Bueno-Cavanillas A, Tur JA, Martín-Sánchez V, Pintó X, Delgado-Rodríguez M, Matía-Martín P, Vidal J, Vázquez C, Daimiel L, Serra-Mir M, Vázquez-Ruiz Z, Nishi SK, Sorli JV, Castañer O, Abete I, Luna JV, Carabaño-Moral R, Asencio A, Prohens L, Garcia-Rios A, Casas R, Gomez-Perez AM, Santos-Lozano JM, Razquin C, Martínez MÁ, Saiz C, Robledo-Pastor V, Zulet MA, Salaverria I, Eguaras S, Babio N, Malcampo M, Ros E, Estruch R, López-Sabater MC and Lamuela-Raventós RM

Publicada: 1 sep 2021 Ahead of Print: 1 jul 2021
Resumen:
Scope Plasma fatty acids (FAs) are associated with the development of cardiovascular diseases and metabolic syndrome. The aim of our study is to assess the relationship between fruit and vegetable (F&V) consumption and plasma FAs and their subtypes. Methods and Results Plasma FAs are assessed in a cross-sectional analysis of a subsample of 240 subjects from the PREDIMED-Plus study. Participants are categorized into four groups of fruit, vegetable, and fat intake according to the food frequency questionnaire. Plasma FA analysis is performed using gas chromatography. Associations between FAs and F&V consumption are adjusted for age, sex, physical activity, body mass index (BMI), total energy intake, and alcohol consumption. Plasma saturated FAs are lower in groups with high F&V consumption (-1.20 mg cL(-1) [95% CI: [-2.22, -0.18], p-value = 0.021), especially when fat intake is high (-1.74 mg cL(-1) [95% CI: [-3.41, -0.06], p-value = 0.042). Total FAs and n-6 polyunsaturated FAs tend to be lower in high consumers of F&V only in the high-fat intake groups. Conclusions F&V consumption is associated with lower plasma saturated FAs when fat intake is high. These findings suggest that F&V consumption may have different associations with plasma FAs depending on their subtype and on the extent of fat intake.

Filiaciones:
Domínguez-López I:
 Department of Nutrition, Food Science and Gastronomy, School of Pharmacy and Food Sciences and XIA, Institute of Nutrition and Food Safety (INSA-UB), University of Barcelona, Santa Coloma de Gramenet, 08921, Spain

Marhuenda-Muñoz M:
 Department of Nutrition, Food Science and Gastronomy, School of Pharmacy and Food Sciences and XIA, Institute of Nutrition and Food Safety (INSA-UB), University of Barcelona, Santa Coloma de Gramenet, 08921, Spain

 Centro de Investigación Biomédica en Red Fisiopatología de la Obesidad y la Nutrición (CIBEROBN), Instituto de Salud Carlos III, Madrid, Spain

Tresserra-Rimbau A:
 Department of Nutrition, Food Science and Gastronomy, School of Pharmacy and Food Sciences and XIA, Institute of Nutrition and Food Safety (INSA-UB), University of Barcelona, Santa Coloma de Gramenet, 08921, Spain

 Centro de Investigación Biomédica en Red Fisiopatología de la Obesidad y la Nutrición (CIBEROBN), Instituto de Salud Carlos III, Madrid, Spain

Hernáez Á:
 Centro de Investigación Biomédica en Red Fisiopatología de la Obesidad y la Nutrición (CIBEROBN), Instituto de Salud Carlos III, Madrid, Spain

 Centre for Fertility and Health, Norwegian Institute of Public Health, Oslo, Norway

 Blanquerna School of Health Sciences, Universitat Ramon Llull, Barcelona, Spain

Moreno JJ:
 Department of Nutrition, Food Science and Gastronomy, School of Pharmacy and Food Sciences and XIA, Institute of Nutrition and Food Safety (INSA-UB), University of Barcelona, Santa Coloma de Gramenet, 08921, Spain

 Centro de Investigación Biomédica en Red Fisiopatología de la Obesidad y la Nutrición (CIBEROBN), Instituto de Salud Carlos III, Madrid, Spain

Martínez-González MÁ:
 Centro de Investigación Biomédica en Red Fisiopatología de la Obesidad y la Nutrición (CIBEROBN), Instituto de Salud Carlos III, Madrid, Spain

 Department of Preventive Medicine and Public Health, IDISNA, University of Navarra, Pamplona, Spain

 Department of Nutrition, Harvard T.H. Chan School of Public Health, Boston, MA, USA

Salas-Salvadó J:
 Centro de Investigación Biomédica en Red Fisiopatología de la Obesidad y la Nutrición (CIBEROBN), Instituto de Salud Carlos III, Madrid, Spain

 Departament de Bioquímica i Biotecnologia, Unitat de Nutrició, Universitat Rovira i Virgili, Reus, Spain

 Nutrition Unit, University Hospital of Sant Joan de Reus, Reus, Spain

 Institut d'Investigació Sanitària Pere Virgili (IISPV), Reus, Spain

:
 Centro de Investigación Biomédica en Red Fisiopatología de la Obesidad y la Nutrición (CIBEROBN), Instituto de Salud Carlos III, Madrid, Spain

 Department of Preventive Medicine, University of Valencia, Valencia, Spain

Fitó M:
 Centro de Investigación Biomédica en Red Fisiopatología de la Obesidad y la Nutrición (CIBEROBN), Instituto de Salud Carlos III, Madrid, Spain

 Unit of Cardiovascular Risk and Nutrition, Institut Hospital del Mar de Investigaciones Médicas Municipal d`Investigació Médica (IMIM), Barcelona, Spain

Martínez JA:
 Centro de Investigación Biomédica en Red Fisiopatología de la Obesidad y la Nutrición (CIBEROBN), Instituto de Salud Carlos III, Madrid, Spain

 Department of Nutrition, Food Sciences, and Physiology, Center for Nutrition Research, University of Navarra, Pamplona, Spain

 Nutritional Control of the Epigenome Group, IMDEA Food, CEI UAM + CSIC, Madrid, Spain

Alonso-Gómez ÁM:
 Centro de Investigación Biomédica en Red Fisiopatología de la Obesidad y la Nutrición (CIBEROBN), Instituto de Salud Carlos III, Madrid, Spain

 Cardiovascular, Respiratory and Metabolic Area, Bioaraba Health Research Institute, Vitoria-Gasteiz, Spain

 Osakidetza Basque Health Service, Araba University Hospital, University of the Basque Country UPV/EHU, Vitoria-Gasteiz, Spain

Wärnberg J:
 Centro de Investigación Biomédica en Red Fisiopatología de la Obesidad y la Nutrición (CIBEROBN), Instituto de Salud Carlos III, Madrid, Spain

 Department of Nursing, Institute of Biomedical Research in Malaga (IBIMA), University of Málaga, Málaga, Spain

Vioque J:
 CIBER de Epidemiología y Salud Pública (CIBERESP), Instituto de Salud Carlos III, Madrid, Spain

 Instituto de Investigación Sanitaria y Biomédica de Alicante (ISABIAL-UMH), Alicante, Spain

Romaguera D:
 Centro de Investigación Biomédica en Red Fisiopatología de la Obesidad y la Nutrición (CIBEROBN), Instituto de Salud Carlos III, Madrid, Spain

 Health Research Institute of the Balearic Islands (IdISBa), Palma de Mallorca, Spain

López-Miranda J:
 Centro de Investigación Biomédica en Red Fisiopatología de la Obesidad y la Nutrición (CIBEROBN), Instituto de Salud Carlos III, Madrid, Spain

 Department of Internal Medicine, Maimonides Biomedical Research Institute of Cordoba (IMIBIC), Reina Sofia University Hospital, University of Cordoba, Cordoba, Spain

Bernal-Lopez MR:
 Centro de Investigación Biomédica en Red Fisiopatología de la Obesidad y la Nutrición (CIBEROBN), Instituto de Salud Carlos III, Madrid, Spain

 Department of Internal Medicine, Instituto de Investigación Biomédica de Malaga (IBIMA), Regional University Hospital of Malaga

Lapetra J:
 Centro de Investigación Biomédica en Red Fisiopatología de la Obesidad y la Nutrición (CIBEROBN), Instituto de Salud Carlos III, Madrid, Spain

 Department of Family Medicine, Research Unit, Distrito Sanitario Atención Primaria Sevilla, Sevilla, Spain

Serra-Majem JL:
 Centro de Investigación Biomédica en Red Fisiopatología de la Obesidad y la Nutrición (CIBEROBN), Instituto de Salud Carlos III, Madrid, Spain

 Research Institute of Biomedical and Health Sciences (IUIBS), Canarian Health Service, Las Palmas de Gran Canaria, University of Las Palmas de Gran Canaria & Centro Hospitalario Universitario Insular Materno Infantil (CHUIMI), Spain

Bueno-Cavanillas A:
 Instituto de Investigación Sanitaria y Biomédica de Alicante (ISABIAL-UMH), Alicante, Spain

 Department of Preventive Medicine and Public Health, University of Granada, Granada, Spain

Tur JA:
 Centro de Investigación Biomédica en Red Fisiopatología de la Obesidad y la Nutrición (CIBEROBN), Instituto de Salud Carlos III, Madrid, Spain

 Research Group on Community Nutrition & Oxidative Stress, University of Balearic Islands-IUNICS, and IDISBA, Palma de Mallorca, Spain

Martín-Sánchez V:
 Nutritional Control of the Epigenome Group, IMDEA Food, CEI UAM + CSIC, Madrid, Spain

 Institute of Biomedicine (IBIOMED), University of León, León, Spain

Pintó X:
 Centro de Investigación Biomédica en Red Fisiopatología de la Obesidad y la Nutrición (CIBEROBN), Instituto de Salud Carlos III, Madrid, Spain

 Lipids and Vascular Risk Unit, Internal Medicine, Hospitalet de Llobregat, Hospital Universitario de Bellvitge, Barcelona, Spain

Delgado-Rodríguez M:
 Nutritional Control of the Epigenome Group, IMDEA Food, CEI UAM + CSIC, Madrid, Spain

 Division of Preventive Medicine, Faculty of Medicine, University of Jaén, Jaén, Spain

Matía-Martín P:
 Department of Endocrinology and Nutrition, Instituto de Investigación Sanitaria Hospital Clínico San Carlos (IdISSC), Madrid, Spain

Vidal J:
 CIBER Diabetes y Enfermedades Metabólicas (CIBERDEM), Instituto de Salud Carlos III (ISCIII), Madrid, Spain

 Department of Endocrinology, Institut d'Investigacions Biomédiques August Pi Sunyer (IDIBAPS), Hospital Clinic, University of Barcelona, Barcelona, Spain

Vázquez C:
 Centro de Investigación Biomédica en Red Fisiopatología de la Obesidad y la Nutrición (CIBEROBN), Instituto de Salud Carlos III, Madrid, Spain

 Department of Endocrinology and Nutrition, Hospital Fundación Jimenez Díaz, Instituto de Investigaciones Biomédicas IISFJD, University Autonoma, Madrid, Spain

Daimiel L:
 Nutritional Control of the Epigenome Group, IMDEA Food, CEI UAM + CSIC, Madrid, Spain

Serra-Mir M:
 Lipid Clinic, Endocrinology and Nutrition Service, Institut d'Investigacions Biomèdiques August Pi Sunyer (IDIBAPS), Hospital Clínic, Barcelona, Spain

Vázquez-Ruiz Z:
 Centro de Investigación Biomédica en Red Fisiopatología de la Obesidad y la Nutrición (CIBEROBN), Instituto de Salud Carlos III, Madrid, Spain

 Department of Preventive Medicine and Public Health, IDISNA, University of Navarra, Pamplona, Spain

Nishi SK:
 Centro de Investigación Biomédica en Red Fisiopatología de la Obesidad y la Nutrición (CIBEROBN), Instituto de Salud Carlos III, Madrid, Spain

 Departament de Bioquímica i Biotecnologia, Unitat de Nutrició, Universitat Rovira i Virgili, Reus, Spain

 Nutrition Unit, University Hospital of Sant Joan de Reus, Reus, Spain

 Institut d'Investigació Sanitària Pere Virgili (IISPV), Reus, Spain

Sorli JV:
 Centro de Investigación Biomédica en Red Fisiopatología de la Obesidad y la Nutrición (CIBEROBN), Instituto de Salud Carlos III, Madrid, Spain

 Department of Preventive Medicine, University of Valencia, Valencia, Spain

Castañer O:
 Centro de Investigación Biomédica en Red Fisiopatología de la Obesidad y la Nutrición (CIBEROBN), Instituto de Salud Carlos III, Madrid, Spain

 Unit of Cardiovascular Risk and Nutrition, Institut Hospital del Mar de Investigaciones Médicas Municipal d`Investigació Médica (IMIM), Barcelona, Spain

Abete I:
 Centro de Investigación Biomédica en Red Fisiopatología de la Obesidad y la Nutrición (CIBEROBN), Instituto de Salud Carlos III, Madrid, Spain

 Department of Nutrition, Food Sciences, and Physiology, Center for Nutrition Research, University of Navarra, Pamplona, Spain

 Nutritional Control of the Epigenome Group, IMDEA Food, CEI UAM + CSIC, Madrid, Spain

Luna JV:
 Cardiovascular, Respiratory and Metabolic Area, Bioaraba Health Research Institute, Vitoria-Gasteiz, Spain

 Osakidetza Basque Health Service, Araba University Hospital, University of the Basque Country UPV/EHU, Vitoria-Gasteiz, Spain

Carabaño-Moral R:
 Distrito de Atención Primaria Costa del Sol, Servicio Andaluz de Salud, Unidad de Gestión Clínica Arroyo de la Miel, Benalmádena, Spain

:
 Centro Atención Primaria de Mutxamel de FISABIO, Alicante, Spain

Prohens L:
 Health Research Institute of the Balearic Islands (IdISBa), Palma de Mallorca, Spain

Garcia-Rios A:
 Centro de Investigación Biomédica en Red Fisiopatología de la Obesidad y la Nutrición (CIBEROBN), Instituto de Salud Carlos III, Madrid, Spain

 Department of Internal Medicine, Maimonides Biomedical Research Institute of Cordoba (IMIBIC), Reina Sofia University Hospital, University of Cordoba, Cordoba, Spain

Casas R:
 Centro de Investigación Biomédica en Red Fisiopatología de la Obesidad y la Nutrición (CIBEROBN), Instituto de Salud Carlos III, Madrid, Spain

 Internal Medicine Department, Institut d'Investigacions Biomèdiques August Pi Sunyer (IDIBAPS), Hospital Clinic, University of Barcelona, Barcelona, Spain

Gomez-Perez AM:
 Department of Internal Medicine, Instituto de Investigación Biomédica de Malaga (IBIMA), Regional University Hospital of Malaga

Santos-Lozano JM:
 Centro de Investigación Biomédica en Red Fisiopatología de la Obesidad y la Nutrición (CIBEROBN), Instituto de Salud Carlos III, Madrid, Spain

 Department of Family Medicine, Research Unit, Distrito Sanitario Atención Primaria Sevilla, Sevilla, Spain

Razquin C:
 Centro de Investigación Biomédica en Red Fisiopatología de la Obesidad y la Nutrición (CIBEROBN), Instituto de Salud Carlos III, Madrid, Spain

 Department of Preventive Medicine and Public Health, IDISNA, University of Navarra, Pamplona, Spain

Martínez MÁ:
 Departament de Bioquímica i Biotecnologia, Unitat de Nutrició, Universitat Rovira i Virgili, Reus, Spain

 Nutrition Unit, University Hospital of Sant Joan de Reus, Reus, Spain

 Institut d'Investigació Sanitària Pere Virgili (IISPV), Reus, Spain

Saiz C:
 Centro de Investigación Biomédica en Red Fisiopatología de la Obesidad y la Nutrición (CIBEROBN), Instituto de Salud Carlos III, Madrid, Spain

 Department of Preventive Medicine, University of Valencia, Valencia, Spain

Robledo-Pastor V:
 Atenció Primària Barcelona Ciutat, Institut Català de la Salut (ICS), Barcelona, Spain

Zulet MA:
 Centro de Investigación Biomédica en Red Fisiopatología de la Obesidad y la Nutrición (CIBEROBN), Instituto de Salud Carlos III, Madrid, Spain

 Department of Nutrition, Food Sciences, and Physiology, Center for Nutrition Research, University of Navarra, Pamplona, Spain

 Nutritional Control of the Epigenome Group, IMDEA Food, CEI UAM + CSIC, Madrid, Spain

Salaverria I:
 Cardiovascular, Respiratory and Metabolic Area, Bioaraba Health Research Institute, Vitoria-Gasteiz, Spain

Eguaras S:
 Department of Preventive Medicine and Public Health, IDISNA, University of Navarra, Pamplona, Spain

 Primary Care Services, Servicio Navarro de Salud (Osasunbidea), Pamplona, Spain

Babio N:
 Centro de Investigación Biomédica en Red Fisiopatología de la Obesidad y la Nutrición (CIBEROBN), Instituto de Salud Carlos III, Madrid, Spain

 Departament de Bioquímica i Biotecnologia, Unitat de Nutrició, Universitat Rovira i Virgili, Reus, Spain

 Nutrition Unit, University Hospital of Sant Joan de Reus, Reus, Spain

 Institut d'Investigació Sanitària Pere Virgili (IISPV), Reus, Spain

Malcampo M:
 Unit of Cardiovascular Risk and Nutrition, Institut Hospital del Mar de Investigaciones Médicas Municipal d`Investigació Médica (IMIM), Barcelona, Spain

Ros E:
 Centro de Investigación Biomédica en Red Fisiopatología de la Obesidad y la Nutrición (CIBEROBN), Instituto de Salud Carlos III, Madrid, Spain

 Lipid Clinic, Endocrinology and Nutrition Service, Institut d'Investigacions Biomèdiques August Pi Sunyer (IDIBAPS), Hospital Clínic, Barcelona, Spain

Estruch R:
 Centro de Investigación Biomédica en Red Fisiopatología de la Obesidad y la Nutrición (CIBEROBN), Instituto de Salud Carlos III, Madrid, Spain

 Internal Medicine Department, Institut d'Investigacions Biomèdiques August Pi Sunyer (IDIBAPS), Hospital Clinic, University of Barcelona, Barcelona, Spain

López-Sabater MC:
 Department of Nutrition, Food Science and Gastronomy, School of Pharmacy and Food Sciences and XIA, Institute of Nutrition and Food Safety (INSA-UB), University of Barcelona, Santa Coloma de Gramenet, 08921, Spain

 Centro de Investigación Biomédica en Red Fisiopatología de la Obesidad y la Nutrición (CIBEROBN), Instituto de Salud Carlos III, Madrid, Spain

Lamuela-Raventós RM:
 Department of Nutrition, Food Science and Gastronomy, School of Pharmacy and Food Sciences and XIA, Institute of Nutrition and Food Safety (INSA-UB), University of Barcelona, Santa Coloma de Gramenet, 08921, Spain

 Centro de Investigación Biomédica en Red Fisiopatología de la Obesidad y la Nutrición (CIBEROBN), Instituto de Salud Carlos III, Madrid, Spain
ISSN: 16134133





MOLECULAR NUTRITION & FOOD RESEARCH
Editorial
Wiley-VCH Verlag, Germany, Alemania
Tipo de documento: Article
Volumen: 65 Número: 17
Páginas:
WOS Id: 000678198400001
ID de PubMed: 34273124
imagen Green Published, hybrid

FULL TEXT

imagen Accepted Version

MÉTRICAS